Schładzalnik ślimakowy do podrobów

Schładzalnik podrobów służy do wychłodzenia podrobów kurczaków (serc, wątrób, żołądków, szyj, łap).

Długość – dostosowana do wydajności.

Średnica – od 300 do 800 mm, w zależności od chłodzonego produktu.

Bęben do osuszania tuszek

Budowa i zasada działania:

Część robocza bębna osuszającego wykonana jest z blachy nierdzewnej, perforowanej na której znajdują się odpowiednio ukształtowane prowadnice, natomiast reszta konstrukcji oparata jest o stal nierdzewną, kwasoodporną. Realizacja napędu bębna separatora może odbywać się za pomocą przekładni połączonej z kołem zębatym, które przenosi napęd na wieniec zębaty na bębnie lub poprzez przekładnie również z zamocowanym kołem zębatym, które przenosi napęd na łańcuch, który opasuje bęben separatora. Bębny osuszające budowane są w różnych długościach w zależności od wydajności ubojowej. Tuszki po schładzaniu wodnym trafiają do bębna osuszającego, gdzie oddzielana jest od nich woda, następnie woda odprowadzana jest do kanału a tuszki trafiają na stół do zaiweszania na linie schładzania powietrznego.

Dane techniczne:

Schładzanie powietrzem

Budowa i działanie:

Standardowy przenośnik podwieszony opiera się na łańcuchu nośnym o podziałce 1″. W skład przenośnika podwieszonego wchodzą: napęd, napinacz, bieżnie  proste, łuki pionowe, wózki łańcuchowe, strzemiona oraz łuki poziome- nawrotne, które w zależności od wielkości drobiu oraz od systemu zawieszania tuszki (jedna, dwie lub więcej na jednym strzemionie) mogą mieć różne średnice: Ø 291, 340, 388, 436, 485mm, a w niektórych wypadkach nawet większe.  Przenośnik łańcuchowy jest podwieszony do konstrukcji nośnej wykonanej oddzielnie w/g wytycznych. Zależnie od długości i obciążenia przenośnik może być wyposażony w jeden lub więcej napędów i napinaczy.

Schładzalnik ślimakowy drobiu

Budowa i zasada działania:

Tuszki wpadają do koryta napełnionego wodą schładzalnika po procesie patroszenia drobiu, następnie przesuwane są przez śmiglo ślimaka do końca schładzalnika gdzie następuje ich wyrzut na stół odbioru. Drób w czasie kąpieli wodnej chłodzi się poprzez przebywanie w zimnej wodzie, dodatkowo schładzalniki wyposażonę są w nadumych powietrzne co pozwala na lepszy efekt chłodzenia, gdyż woda dociera w głąb tuszki. Schładzalniki można konfigurować w zależności od wydajności ubojowej oraz wielkości pomieszczeń, mogą być wyposażone dodatkowo w przegrode, która oddziela część brudna (wstepną) od części czystej.

Schładzalniki produkowane są w trzech średnicach:

oraz o różnych długościach od 3 mb do 12 mb.

Koryto wraz z wzmocnieniami oraz śmigło wykonane jest tylko i wyłącznie z materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych. Do napedu schładzalnika słuzy przekładnia planetarna o mocy dobranej do wielkości schładzalnika, ale nie przekraczająca mocy 1,5 kw.

Każdy schładzalnik wyposażony jest również w regulator prędkości co pozwala na regulację czasu przejścia tuszek przez koryto schładzalnika.